zaterdag 30 maart 2024

Voeding van Moederloze of Verstoten Lammetjes



Voeding van Moederloze of Verstoten Lammeren.
Soms gaat er iets mis bij de "moeder-lam"-binding. 
De moeder kan het lam verstoten . 
Dan heb je een zogeheten leplam, potlam, of paplam. 
Je merkt dit eigenlijk al vrij snel na de geboorte. Grijp niet te snel in, want het kan gebeuren dat de moeder het lam alsnog accepteert. Anderzijds is het wel van belang dat het #lam snel biest krijgt van de ooi, moeder. Men kan de moeder vast houden zodat het lam uit eigen beweging kan gaan drinken. Men kan ook wat biest afnemen en via een flesje toedienen.
Voederschema voor de opfok van lammeren.
Belangrijk:
  • Zorg dat het lam de eerste dag binnen krijgt: veel en vlug. Niet teveel, een lam van 2 kg mag 100 ml biest per keer krijgen, een lam van 4 kg 200 ml. Bij hele kleine lammeren (1-1,5 kg) is het extra belangrijk dat ze zich niet overdrinken, omdat de lebmaag dan te ver kan worden uitgerekt en de maaglediging wordt belemmerd. Liever een extra portie geven dan als je merkt dat het lam behoefte heeft om te drinken.
  • Wordt het lam verstoten door de ooi, hou de ooi dan vast en probeer het lam een aantal keer per dag te laten drinken. Zet het lam apart van de ooi anders kan de ooi het lam doodstoten.
  • Biest is ook in poedervorm te krijgen, zogeheten kunstbiest.
  • Het wennen van een lam aan het drinken uit een fles heeft de eerste keren wat doorzettingsvermogen nodig.
  • Het kan zijn dat het lam maar weinig drinkt de eerste dagen.
  • Er is een verschil tussen een Ouessant lam en een lam van een Texelaar. Pas de hoeveelheid dus per ras aan. Verstrek de hoeveelheid melk die gelijk is aan 20% van het lichaamsgewicht van het lam in 5 tot 6 voedingen verdeeld over de dag.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten